2010. március 30., kedd

A téltemetőről (Eranthis hyemalis)

Március végén örömmel vettük észre, hogy a hosszú ideje szunnyadó téltemetők (Eranthis hyemalis) közül egy példány kibújt a föld fölé.

Az első észleléskor egy kis vöröses színű száracskája volt a növénynek, és a végén a fajra jellemző gallér-szerű levelek is zöldültek. Felvetődött bennünk, hogy fog-e vajon virágozni is?

Kata és Feró, blogunk olvasója szerint ha már levele van akkor nem fog idén nyílni, hiszen a leveleit a virágzás után növeszti. A virágot övező gallérlevelek azonban jellemzően ott vannak minden virágos képen, a sárga csészeleveleken alaposan túlnyúlva — így ez bajosan nőhet virágzás után. Felkeltette érdeklődésemet ez a téma és kicsit utánaolvasva az alábbiakat tudtam meg.

A megoldás ott lehet, ami a legtöbb leírásban szerepel: a növény virágával együtt van a gallérlevele, majd ezt követően a virágzás után jönnek elő a tőlevelei. Katáék szerintem erre gondolhattak, a mi példányunkon pedig még csak a gallérlevelek vannak meg, azok is csak 1-2 cm hosszúak.

Ha megnézzük az alábbi Bálint Gazda videót is, akkor azon is láthatóak a virágos példányoknál kisebb termetű, csak gallérlevelekkel bíró egyedek. Természetesen ezek is lehetnek éppen megfáradt egyedek — de ezt majd az idő eldönti.

Kata végül, mint itt alant jelezte is, megírta a saját tapasztalataival is kibővített téltemető élettörténetet, amit ezúton is köszönünk neki!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Nyôzô!
    Ha már így terítékre került a téltemetô, írtam róla "néhány" sort a blogomba.
    Kata

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kata!
    Akkor már nem hiába nőtt ki a növénykénk. :) Megyek és mindjárt el is olvaslak...
    Nyözö

    VálaszTörlés