2011. április 30., szombat

Vadvirágos április I.

Nincsenek megjegyzések:

Nemrégiben összefoglaltam, hogy márciusban milyen virágokat láttunk a kertben és környékén. Most megkísérlem leírni az áprilisi növényeket. Mivel ennek a hónapnap már nagyon gazdag a növényvilága, és sok kép készült több részletben publikálom majd.

Erősen elfogult vagyok a Tavaszi kankalinal (Primula veris), hiszen ez az egyik kedvencem. Szerencsére elég komoly mennyiségben él nálunk, és mintha gyarapodna is az állománya. Szinte sárgába borítja a kert egyes részeit amikor a legtöbb virágzik belőle. Idén március közepén már kibújtak a levelei, és április elején már egyre több és több virágzott a kertben. A hónap végére kezd csak fogyatkozni a számuk, de még májusban is van néhány.







Ibolyából többféle faj is képviselteti magát, áprilisban már mindegyikük virágzik általában — idén sem volt ez másképp. Van illatos, erdei, nagyvirágú és posványibolya is. Íme róluk is néhány fotó:

A különféle tüdőfüvek virágzása is átnyúlt áprilisra, kihasználva a repülő rovarok nektáréhségét. Áprilisban már többféle rovar szorgoskodik, komoly munkát végezve a tüdőfüvek körül röpködve.

A Bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides) viszonylag rövid ideig nyílik csak, ez idén április első felében következett be. Ez a növény még a lombosodás előtt virágzik az erdőkben, így elég napfényt kap, aztán elbújik egy évre. Idén a kertben is láttunk belőle néhányat, de az erdőben nagy számban virított.

Április közepe felé többször is volt erős lehűlés, erős szél. Éppen egy ilyen hideghatásnak köszönhető, hogy a kökény is virágba borult 10-e felé. A hónap második felére szépen kizöldültek a gyertyánok, és a tölgyfák is, ami miatt szép lassan átvette a hatalmat a kertben az árnyék.

Az Olocsán csillaghúr (Stellaria holostea) rengeteg virága a hónap második hetétől fehérbe borította a kankalinok közötti területeket, az utca szélét, és minden szabad életteret. Ez a növény hihetetlenül sok virágot hoz légiesen vékony, kecses szárain. Megél a tűző napon is, de elviseli a mély árnyékos területeket is.





Vadvirágos április II.

2011. április 24., vasárnap

2011. április 1., péntek

Minek nevezzelek?

5 megjegyzés:

Találtam némi kis névanomáliát, vagy nem is tudom mit a minap emlegetett Csillagos dorottyavirág kapcsán. Gondoltam ha már április 1-e van, hát megénekelem itt is. Annak ellenére, hogy a történet valós, de mégis rendesen bele lehet bolondulni!

Mint látható a mellékelt képen azt állítja a tasak, hogy ez egy egynyári virág, latin neve Mesembryanthemum crystallinum. Nosza, keressünk rá a Google-ben a latin nevére, hátha lesznek találatok képek, stb. és többet tudok meg róla mint azt hogy egynyári, kb 10 cm magas, aki nem szereti a napos helyet, óvatosan öntözendő.

Ebből jön a meglepetés. Több magyar oldal is visszajön a keresésben, és ezekből megtudhatom, hogy ez a növény Jeges kristályvirág névre hallgat édes anyanyelvünkön. Nomármost láttam már ilyet, hogy egy virágnak többféle neve van, de beleolvasva kiderül, hogy a szegfűvirágúak rendjébe tartozó kétszikű félcserje lenne. Egy hosszabb leírást is találtam róla, ez a tasak ültetési és méret információival nagyrészt egyezik:

Virágágyi és sziklakertekbe is ültethető növény, talajtakaró; magassága: max. 10 cm; virága: fehér, világossárga, lazacszínű, rózsaszínű, kárminvörös, többszínű; (júliustól szeptemberig); igénytelen; magvetés: májustól szabadba.
Kristályvirágfélék (Aizoaceae)
Az alacsony termetű kristályvirág levelei kissé húsosak. A pozsgás növény jól illik sziklakerti beültetésekbe, és jól mutat nagyon száraz, meleg helyeken is.
Forrás: faiskola.hu

Nocsak. Félcserje és pozsgás? Keressünk csak rá a másik irányból is, kiféle lenne akkor a Csillagos dorottyavirág? Nem lettem sokkal okosabb. A gazlap.hu oldalon 2009-es fórumbejegyzéseknél valóban szerepel egy kép olyan virágokkal amik a tasakon vannak, de ott az illető lekristályvirágozza. A bejegyzésre jött válasz azonban megint elbizonytalanító: sajnos el kell, hogy keserítselek. Ez a dorottyavirág, vagyis az egynyári "kristályvirág"! Ezek szerint a kristályvirág nem egyezik a dorottyavirággal, illetve annak egy egynyári változata?

Makacs fajta vagyok, nem adom fel egykönnyen. A tasakon nevezik szlovákul is, Kosmatec néven. Gyí Google, gyíí! Kilyukadok az about-garden.com lapon. No a képek passzolnak, klikk az egyikre. Újabb infórmációk... Méretek stimmelnek, szárazságszerető stimmel, ellenben tedd teljes napra. Na jó félrefordították a tasakon a napigényt, a piktogramm is teljes napot mond rá. Angol neve Hardy ice plant, Trailing ice plant. Na tessék visszatértünk a jéghez...

Az újdonsült latin névvel magyarra fordulva pedig eljutunk a tuja.hu lapon a Bíborvörös délvirághoz. Na ez nem jeges, sőt! A mérete, leírása stb. stimmel — csak éppen egynyáriból évelő lett időközben...

Találok egy csillagos dorottyavirág vetőmag hirdetést is, illusztrációként egy gyanúsan lopott képpel, amin van latin név. Nem, véletlen sem az eddig már talált nevek egyike, hanem a Mesembryanthemum crinifolum, ami ugye csak részben ismerős. Innen kiindulva végül elkeveredtem egy japán oldalra, ahol a krikszkakszok között virít egy szép kép a növényről (kép alapján helyben vagyunk) alatta egy táblázat két(!) latin névvel. Az egyik a már ismert Mesembryanthemum crinifolum — ezért találhattam meg a Google-vel —, a másik pedig Dorotheanthus bellidiformis. Még egy latin töredék olvasható európai szemmel, mégpedig a Aizoaceae ami ugyebár a kristályvirágfélékre utal.

Na ez a második latin név, miszerint "Dorotheanthus bellidiformis" erősen gyanús, gondolom érthető miért. Kicsit félve de azért rákerestem erre is. :)

Egy angol oldalon találtam egy már már 42-es érdemrendet érő információt, hiszen ez majdnem mindent tisztáz. Mondom majdnem mindent, mert akkor példának okáért mi a fene is az a bizonyos Delosperma cooperi? Foglaljuk csak össze, hol is tartunk jelenleg:

  • Mesembryanthemum crystallinum » Jeges kristályvirág
  • Kosmatec » Delosperma cooperi » Hardy ice plant, Trailing ice plant
  • Delosperma cooperi » Bíborvörös délvirág
  • Csillagos dorottyavirág » Mesembryanthemum crinifolum » Livingstone daisies
  • Mesembryanthemum crinifolum » Dorotheanthus bellidiformis, Ice Plant

Azt hiszem itt veszítettem el végképp Ariadné fonalát...