2012. április 21., szombat

Kerti tó fejlemények

Öregecskén, lassacskán ugyan, de mélyül a tómeder. Terv részleteiben nincs róla, úgy alakul ahogy éppen a csákány viszi a földet. Mivel lassan eljön az ásás vége megpróbálom összefoglalni mi a helyzet most.

A kerti tavacskánk medrét tovább mélyítettem. Régóta tervezzük, hogy a költözésünk utáni ősszel összedőlt filagória helyett egy újat építsünk, mert jó dolog lenne ott üldögélni és fogyasztani a bográcsban főtt finomságokat. Ez a tó közelében kap majd helyet, már részben árnyékban. Így a víz élménye is sokat hozzáad majd a hangulatához. Az alapozási munkálatok megkezdődtek, így a sziklakert és környezete jelenleg meglehetősen csatatér jellegű: mindenhol földkupacoktól, kőhalmoktól és kitűzésektől eklektikus a terep. Ki is tehetnék egy Mertó4 táblát szerintem. :)

A munka közben persze bőségesen termelődik friss föld, és kövekből, sziklákból is jókora adag összegyűlt. Ez az alapanyag aztán nem vándorol túl messze, így a sziklakert folyamatos átalakulás közben van. Még szerencse, hogy eddig csak krókuszok voltak beültetve. Ellenben a partok szélén már részben ott állnak a majdani sziklák, így jó lenne ha mielőbb véglegesen is kialakításra kerülne a tómeder, hogy a sziklák és a növények is a helyükre kerülhessenek.


A kerti tavunk medrének körvonala. A mélyebb részek sötétebbel vannak jelölve.
Középen a nagy szikla képez szigetet.

Egy tóban nem árt, főleg a miénkhez hasonló kisebb méretűekben, ha a vizet tudjuk keringetni és szűrni. A miénk valószínűleg túl kicsi, és sekély lesz ahoz, hogy önmagától beálljon a biológiai egyensúly, így erre mindenképp gondolni kell.

Mivel a terep erősen lejt, ezért adta magát az ötlet, hogy a nagy tófelület mellett legyen egy kisebb medence is, ami szintben valamivel feljebb van. A vizet a szivattyú a nagy tóból szívja, felnyomja a kis medencébe, amiből egy kb. 20 cm magas mini vízesés formájában zúdul vissza a szűrőkön már átment víztömeg. Ez a zúgó közben oxigénnel is dúsítja majd a vizet, meg nem utolsósorban jól is néz ki. A mellékelt medervázlaton ez a kisebb tó még nem szerepel, de az ÉK-i partvonalnál tervezzük a mini vízesést.

Értelemszerűen a nagy tó egy távolabbi pontján kellene szívni a vizet, egy sekélyvizes növényekkel beültetett részen. Így azok gyökerei is egyfajta szűrőként működhetnének. Ezzel átellenben lenne a zúgó ahol a víz visszajut a tóba, a hatékony vízforgatás végett. A nagy tó legmélyebb pontja a zúgó alatt lesz. Ez jelenleg (április elején) olyan 40—50 cm mély csupán, így még van mit ásni.

Kezdetben nagy dilemmám volt, hogy a medret hogy lehetne kialakítani úgy, hogy a nagy kerti szikla a közepén szigetet képezzen. Az időközben elfogyasztott nagyobb adag bablevesnek köszönhetően megpróbáltam a követ megemelni. Elvinni nyilván önerőből nem tudom még most sem, de azt hiszem a geotextil és a tófólia is különösebb kínlódás nélkül aláhúzható, így végül a fóliázott medret választottam.

A télállóság is errefelé mutatott. A betonmedrek esetében macerás lett volna megoldani a téli leengedés nélküli medencét, másrészt a megfelelő vastagság elérése érdekében sokkal mélyebbre kellene ásni, ami ezen a terepen nem egy könnyű sétagalopp. Ez utóbbi volt az agyagos tapasztású mederrel szemben is a legfőbb ellenérvem.

4 megjegyzés:

  1. Hű-ha! Látom beindult a vezérhangya. Érdekes olvasni, hogyan ölt egyre kidolgozottabb formát az ötlet (és az izomzat), hogy mennyi ismeret halmozódik fel, és hogy a hároméves által elejtett néhány szóból, hogy lesz tórendszer. Nagyon izgalmas ez a kétmedencés, mozgóvizes dolog. Már itt kering az én fejemben is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Meli!
      Közben még tekertem egyet a dolgon. A kinézett vízpumpa kb. 1m magasra tudja emelni vizet. Legalább 10cm mélyről kellene szívni, 20 cm a két felszín különbsége, így a felső tó fölé még 60-70cm magasra tudnám jutattni a vizet. Gondolkozom, hogy a parti sziklák között felsunnyogjam a vizet, majd a kövek oldalán csorgassam-e le a vizet egy pici mederben a felső tóba, vagy csak simán annak a partszélen zutty, eresszem be... :) Valahol meg kellene találni a giccs határát,a mi néha igen nehéz.

      Törlés
  2. Nagyon ígéretes állapot, akármilyen rumlis, kedves Nyöző! A kikínlódott kövek és föld pedig jutalom :) Halak is lesznek benne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Eszter!
      Szeretnénk halakat, csak az áttelelés a kérdéses. Ugyanis túl mélyre nem tudok menni a szikás aljzat miatt, másrészt a nagy fák gyökereibe is bele lehet botlani ásás közben.
      Nem tudom az elég lenne-e ha valahogy megakadályoznám a felület befagyását, vagy a legmélyebb ponton egy minimális téli temperálást bevetni? Állandó vízfűtés nem tudom mennyire lenne költséges móka. MOndjuk ami a nyáron a napi keringetés költsége az télen lehet a temperálásé. A kinézett pumpa 11W fogyasztású, azt akár részben függetleníteni lehetne a hálózati áramfogyasztástól...)

      De az vitathatatlan, hogy Emma, és a szomszéd macskái is bizonyára örömmel vennék a halacskákat. :)

      Törlés